ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2023.
Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 11:30 πραγματοποιήθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του Μνημείου Άγνωστου Στρατιώτη η ετήσια εκδήλωση ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ-2023 με πρωτοβουλία του Δήμου και του συλλόγου «ΣΑΛΑΜΙΣ» για την ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας. Στην εκδήλωση συμμετείχε και το Πολεμικό Ναυτικό με αντιπροσωπεία στελεχών, αγήματος απόδοσης τιμών και μέρους της μουσικής μπάντας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη: η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Κυρία Ελένη Δουνδουλάκη ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γεώργιος Παναγόπουλος, ο Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης Υποναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης Π.Ν, Πρέσβεις και εκπρόσωποι πρεσβειών: Κυπριακής Δημοκρατίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Βασιλείου του Μαρόκου, Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Γεωργίας, Εκουαδόρ, Αρμενίας, Περού, Ινδονησίας, Κολομβίας, Τσεχικής Δημοκρατίας, Κοινοπολιτείας των Μπαχαμών, Φιλιππίνων, Πολωνίας, Μολδαβίας, Στρατιωτικοί ακόλουθοι των κρατών: Βουλγαρίας, Πολωνίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ηνωμένου Βασιλείου , Αλβανίας και Βασιλείου της Ισπανίας και εκπρόσωποι συλλόγων: ο Ιδρυτής του «Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς» και εκλεγμένος εθνικός Πρόεδρος Ambassador club International Greece κ. Κυριάκος Μαριδάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «ΣΑΛΑΜΙΣ» και μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Σημαιοφόρος (Ε) Χρήστος Μαριδάκης Π.Ν ε.α, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αθηναίων καταδρομέων, Έφεδρ. Ταγματάρχης κ. Αλέξανδρος Κόντος και ο πρόεδρος του Κέντρου πολιτισμού Ισραηλινών Τεχνών Βασίλειος Πετρίδης.
Την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού εκπροσώπησε και κατέθεσε στεφάνι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ο Υποναύαρχος (Ο) Στυλιανού Μάρκου Π.Ν ε.α και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Υποβρυχίων καταθέτοντας στεφάνι ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Ανθυπασπιστής (Η/Ν) Μιχάλης Πρωιμάκης Π.Ν ε.α.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και επτά (7) σχολεία της νήσου Σαλαμίνας.
Στην σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γεώργιος Παναγόπουλος είπε: «Η βαρύτητα της ιστορικής ναυμαχίας συνθέτει ένα μοναδικό κειμήλιο που θα διαφυλάξουμε εις τους αιώνες, αυτό της Δημοκρατίας έναντι του δεσποτισμού. Αυτοθυσία, ομοψυχία και φρόνημα.
Με αυτά πορεύτηκαν οι πρόγονοί μας και διεκδίκησαν στα ιερά ύδατα του νησιού της Σαλαμίνας την νίκη, την νίκη του πνεύματος, της ελευθερίας, της ειρήνης.
Χρέος μας ο σεβασμός και η ανάδειξη του γεγονότος της ιστορικής Ναυμαχίας και της σημασίας της σε παγκόσμιο επίπεδο».
Η ολοκλήρωση της εκδήλωσης έγινε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.