ΛΑΣΚΕΙΑ 2023
Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 19:00 το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε συνεργασία με τον Δήμο Ελευσίνας και το Λαογραφικό Σύλλογο «ΤΟ ΑΔΡΑΧΤΙ» πραγματοποίησαν στην παραλία Ελευσίνας την εκδήλωση τιμής και μνήμης στο εκεί ευρισκόμενο μνημείο του Κυβερνήτη του απολεσθέντος κατά τον Β! Παγκόσμιο Πόλεμο Υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ (Υ-1) Βασίλειου Λάσκου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και κατέθεσαν στεφάνι οι: Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κώτσηρας ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Υπαρχηγός Γ.Ε.Ν Υποναύαρχος Κωνσταντίνος Βλάχος Π.Ν ως εκπρόσωπος του Γ.Ε.Εθ.Α, ο Αντιδήμαρχος και εκπρόσωπος του Δημάρχου Ελευσίνας κ. Λεωνίδας Παππάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Ελευθέριος Κοσμόπουλος, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ελευσίνας Πλοίαρχος Λ.Σ Άγγελος Γραμματέας, ο εκπρόσωπος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Πλοίαρχος (Ε) Δημήτριος Δαριβέρης Π.Ν ε.α, ο Πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ελευσίνας κ. Ευάγγελος Λίγγος, η Πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου «ΤΟ ΑΔΡΑΧΤΙ» Κυρία Παντελίτσα Τσαλιμοπούλου και η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικριασιατών Ελευσίνας Κυρία Γεωργία Γιαγτζόγλου. Την εκδήλωση τίμησε με την συμμετοχή του στις εκδηλώσεις ο Κυβερνήτης της ΤΠΚ ΛΑΣΚΟΣ που ναυλοχούσε στην εγγύς περιοχή και πλήθος κόσμου.
Της κατάθεσης στεφάνων προηγήθηκε το καθιερωμένο αρχιερατικό μνημόσυνο, ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν: ο εκπρόσωπος του Δήμου Ελευσίνας, ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΤΟ ΑΔΡΑΧΤΙ», ομιλία από τον επιτελή της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού Πλωτάρχη Παναγιώτη Γέροντα Π.Ν με θέμα «Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ από το 1913 μέχρι το 1945 και το φαινόμενο ΛΑΣΚΟΣ» καθώς και «Το ηρωικό τέλος του Υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ».
Η εκδήλωση έκλεισε με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.