Τιμητική εκδήλωση για τον Ναύαρχο Αθανάσιο Σπανίδη με καταγωγή από την ιστορική Μάνη ετοιμάζουν για το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2024 ο Συλλόγος Απανταχού Μικρομαναίων.
Ο αείμνηστος Αθανάσιος Σπανίδης (1906-1996) γεννήθηκε στην Χαλκίδα πλην όμως η καταγωγή του ήταν η Μικρομάνη Μεσσηνίας.
Στην συνέντευξη που δόθηκε σε τοπικό κανάλι της Μεσσηνίας έλαβαν μέρος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των απανταχού Μικρομανιατών Ιωάννης Σταματόπουλος, ο Γραμματέας του Συλλόγου Χρήστος Αναζίκος και ο υιός του Ναυάρχου Αλέξης Σπανίδης.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του νεοσύστατου Συλλόγου αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό η δράση του Αθανάσιου Σπανίδη με την συνδρομή αρχειακού υλικού από άτομα αλλά και μουσεία. Αναφερόμενος στο γεγονός ο υιός Σπανίδης εξήρε την πρωτοβουλία του Συλλόγου Μικρομάνη Μεσσηνίας να αρχίσει τις δραστηριότητές του με την αναφορά στην προσφορά του πατέρα του στην λατρεία που έτρεφε για την καταγωγή του, για την δράση του κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την ίδρυση του «Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», στην πορεία την πολιτική του παρέμβαση για την 12μηνη θητεία στο στράτευμα (υλοποιήθηκε ως νομοσχέδιο μετά από αρκετά χρόνια), ιδρυτής της εταιρίας «Μελέτη της Ελληνικής Ιστορίας» καθώς και ιδρυτή της «Διεθνούς οργάνωσης για την χρησιμοποίηση της ηλιακής ενέργειας» σε διάφορες εφαρμογές. Όλο αυτό το έργο θα παρουσιάσει στην εκδήλωση ο Σύλλογος της Μικρομάνης. Όπως ανέφερε ο υιός Σπανίδη το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου για την προσφορά του πατέρα του κατέληξε στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, αποτελούμενο από ένα μεγάλο άλμπουμ με φωτογραφίες αλλά και αρχείο από εφημερίδες της εποχής του πολέμου καθώς και διάφορα άλλα πράγματα τα οποία έδωσα στο Πολεμικό Μουσείο καθώς και σε διάφορους άλλους συλλέκτες που ασχολούνται με την ιστορία. Κλείνοντας την τηλεφωνική παρέμβαση ο υιός Σπανίδη εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Σύλλογο Μικρομάνης για την ανάδειξη της δράσης του πατέρα του.
Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου σε όλο αυτό το αρχείο θα έχει πρόσβαση (με την άδεια του υιού Σπανίδη) η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από το Δ.Σ του Συλλόγου για την παρουσίαση της προσφοράς του Ναυάρχου η οποία ως σήμερα ΔΕΝ είναι γνωστή στο ευρύ κοινό.
Για την προσφορά του κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τόσο ο Δήμος Καλαμάτας όσο και το χωριό Μικρομάνη έδωσαν το όνομά του σε μια οδό της περιοχής των.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου στην εκδήλωση παρουσίασης του άγνωστου ως τώρα αρχειακού υλικού θα προσκληθούν ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, ο Δήμος Καλαμάτας καθώς και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων ο οποίος σε τηλεφωνική του παρέμβαση είπε:
«Θα προσπαθήσω να τιμήσω την πρόσκληση του Συλλόγου Μικρομάνης. Είναι τιμητικό που ο Σύλλογος τους θα τιμήσει στον Ναύαρχο Αθανάσιο Σπανίδη έναν από τους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε ήρωες μόνο όσους έπεσαν στην μάχη για την προστασία της πατρίδας εν τούτοις ήρωες είναι και αυτοί που πολέμησαν, έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα στις μάχες που έδωσαν.
Σε ότι αφορά την σταδιοδρομία του στο Πολεμικό Ναυτικό έχω να πω ότι ο αείμνηστος Ναύαρχος εισήλθε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων σε ηλικία 17 ετών το 1922 αποφοιτώντας το 1926. Η καριέρα του στα Υποβρύχια άρχισε το 1932 υπηρετώντας στο Υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και στο Υποβρύχιο ΝΗΡΕΥΣ, στο τελευταίο ως Ύπαρχος μέχρι το 1939. Στην πορεία μετέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο και φοίτησε στο σχολείο Κυβερνητών Υποβρυχίων και επιστρέφοντας παρέλαβε καθήκοντα Κυβερνήτη στο Υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ τον Σεπτέμβριο του 1940 σε ένα Υποβρύχιο που είχε ξεπεράσει το όριο της επιχειρησιακής του ζωής, (το οποίο εκείνη την εποχή ήταν 10 με 11 χρόνια). Το ΚΑΤΣΩΝΗΣ είχε δοθεί στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το 1928. Με την έναρξη του Πολέμου ξεκινά τις περιπολίες εκτελώντας τέσσερις στην Αδριατική βυθίζοντας ένα πετρελαιοφόρο με την χρήση πυροβόλου του Υποβρυχίου. Για την πράξη του αυτή με Βασιλικό Διάταγμα προήχθη επ’ ανδραγαθία στον Βαθμό του Αντιπλοιάρχου ενώ παράλληλα του απενεμήθη το χρυσούν αριστείο ανδρείας. Η τρίτη και τέταρτη περιπολία στις οποίες το Υποβρύχιο αντιμετώπισε πάρα πολλά προβλήματα υλικού δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικές. Αν και όλα μας τα Υποβρύχια ήταν παλαιά και περασμένης τεχνολογίας, παρόλα αυτά συνέχισαν αν επιχειρούν στην Αδριατική. Στις 19 Απριλίου 1941 μαζί με τα άλλα πλοία αποπλέουν από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και πλέουν προς την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου και κατέπλευσαν στις 23 Απριλίου. Εκεί ο Αθανάσιος Σπανίδης παραδίδει καθήκοντα Κυβερνήτη στον Υποπλοίαρχο Ρουσσέν τον Μάιο του 1941, ενώ στις 15 Απριλίου 1942 του ανατίθεται η διακυβέρνηση του Υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ με το οποίο έλαβε μέρος σε μια πολεμική περιπολία στην περιοχή των Δωδεκανήσων και ειδική αποστολή με αποβίβαση κομάντος και πρακτόρων στην νήσο Ρόδο. Αργότερα παραλαμβάνει Κυβερνήτης του Θωρηκτού Γεώργιος Αβέρωφ για μικρό χρονικό διάστημα και στις αρχές του 1943 μεταβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προκειμένου να παραλάβει το Αρματαγωγό ΧΙΟΣ με το οποίο έχει συμμετοχή στην επιχείρηση απόβασης των συμμάχων στην Ιταλία. Μετά την απελευθέρωση ανέλαβε καθήκοντα Διοικητού της Ναυτικής Διοίκησης Κερκύρας, Το 1945 διορίστηκε προσωπάρχης του Υπουργείου Ναυτικών, το 1946 Διοικητής Αντιτορπιλικών, το 1947 προήχθη στον βαθμό του Πλοιάρχου αναλαμβάνοντας καθήκοντα Διοικητού της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ενώ το 1952 – 1954 υπήρξε ο πρώτος στρατιωτικός εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ. Αποστρατεύτηκε το 1958 και πολίτης πλέον συνέχισε την λαμπρή του σταδιοδρομία ως Διευθυντής του νέο-ιδρυθέντος Κέντρου Ερευνών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ως Υπουργός κλπ. Αυτή ήταν η ιστορία του Αθανάσιου Σπανίδη άγνωστη στο ευρύ κοινό. Εύχομαι και πιστεύω ότι η εκδήλωση θα στεφθεί με επιτυχία».
(Κανάλι BEST TV Πελοποννήσου εκπομπή ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ)
Αναρτήθηκε απο Γραμματεία Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων 06 Ιουλίου 2024