Το 59ο Παγκόσμιο Συνέδριο Υποβρυχίων (ISA) έλαβε χώρα στο Δουβλίνο (Ιρλανδία) από 26 – 30 Μαΐου 2024 με διοργανωτή τον Σύνδεσμο των Ηνωμένων Πολιτειών (ISA/USA) και αποτελούνταν από δυο σκέλη.
Στο πρώτο σκέλος συμμετείχαν αντιπροσωπείες συνδέσμων/συλλόγων από: Αυστραλία (4), Καναδά (4), Γαλλία (3), Γερμανία (6), Ελλάδα (2), Ιρλανδία (2), Νορβηγία (10), Νότια Κορέα (2), Σουηδία (12), Ουκρανία (12), Ηνωμένο Βασίλειο (2) και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (26).
Στο δεύτερο σκέλος που έγινε στο Μπέλφαστ από 30 – 31 Μαΐου στη Βόρειο Ιρλανδία, συμμετείχαν αντιπροσωπείες από: Αυστραλία (4), Καναδά (4), Ιρλανδία (2), Νορβηγία (10), Σουηδία (12), Ουκρανία (12), Ηνωμένο Βασίλειο (2) και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (26).
Την 26ης Μαΐου το απόγευμα έγινε η έναρξη του συνεδρίου σε αίθουσα του ξενοδοχείου διαμονής, ακολούθησε η ανταλλαγή δώρων των αρχηγών αποστολών που παραδοσιακά γινόταν κατά την τελετή λήξης (Gala dinner).
Την 27η Μαΐου έγινε επίσκεψη στους βράχους Moherστην περιοχή Galwayόπου και έγινε η τελετή μνημόσυνου των πεσόντων πληρωμάτων υποβρυχίων με τους αρχηγούς αποστολής να έχουν έναν σύντομο λόγο .
Ακολούθησε επίσκεψη στο JP HOLLAND MUSEUM CENTER. Ο John Holland στην Αμερική θεωρείται ο πατέρας των σύγχρονων υποβρυχίων.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο κάστρο ORANMORE CASTLE (800 ετών), ιδιοκτήτης αυτού του κάστρου είναι η κόρη του Captain King Πλοίαρχου του βρετανικού υποβρυχίου TELEMACHUS, και ακολούθησε δείπνο στο ξενοδοχείο Oranmore Lodge Hotel.
Την 28η Μαΐου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο κέντρο του Δουβλίνου με ένα κυκλικό λεωφορείο (Hop On Hop Of ) για ανεξάρτητη περιήγηση στη πόλη του Δουβλίνου και μουσεία. Ακολούθησε επίσκεψη στο αποστακτήριο της διάσημης Ιρλανδέζικης μπύρας Γκίνες.
Το βράδυ έγινε συνάντηση των αρχηγών αποστολών, έγινε συζήτηση για το κόστος του συνεδρίου και όλοι συμφώνησαν ότι η συμμετοχή στο συνέδριο ήταν πολύ ακριβή. Αποφασίστηκε όπως το συνέδριο του 2025 πραγματοποιηθεί στην πόλη Γκτίνια της Πολωνίας, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από άλλη χώρα. Συζητήθηκε και συμφωνήθηκε να υπάρχει τριετής προγραμματισμός ανάληψης διοργάνωσης συνεδρίων όπως και παλαιότερα. Για το 2026 κατά πλειοψηφία την ανάληψη διοργάνωσης του συνεδρίου έλαβε η Σκωτία. Για το 2027 υπήρξαν δυο προτάσεις ανάληψης του συνεδρίου από της ΗΠΑ στο Ορλάντο και από την Σουηδία στη Στοκχόλμη και συμφωνήθηκε όπως η απόφαση ανάληψης για το 2027 να ληφθεί στο συνέδριο της Πολωνίας (2025).
Την 29η Μαΐου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο το αποστακτήριο της εταιρείας ουίσκι JAMESON και επιστροφή στο ξενοδοχείο, όπου πραγματοποιήθηκε η τελευταία επίσημη εκδήλωση με το Gala Dinner.
Την 30η Μαΐου και μετά το πρωινό άρχισαν οι αναχωρήσεις των αποστολών ανάλογα με το πρόγραμμα καθεμίας είτε για την επιστροφή στη χώρα τους ή συνεχίζοντας το δεύτερο σκέλος του συνεδρίου στο Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία.
Οι συμμετέχοντες στο δεύτερο σκέλος του συνεδρίου κατά την μετάβαση τους στο Μπέλφαστ από το Δουβλίνο πραγματοποίησαν μια στάση στο Κάστρο Dunluce (Game of Thrones) και το Carrick-A-Rede Rope Bridge.
Την 31η Μαΐου πραγματοποιήθηκε City tour στην πόλη του Μπέλφαστ, επίσκεψη στο μουσείο του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ, στο καταδρομικό HMS Caroline του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου και στο S.S Nomadic.
Την 1η Ιουνίου μετά το πρωινό έγινε αναχώρηση των αποστολών που συμμετείχαν στο δεύτερο σκέλος του συνεδρίου.

Δημοσιεύτηκε την 20  Ιουνίου 2024 απο γραμματεία Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων