Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος με πρωτοβουλία της Ε.Α.Α.Ν τελέσθηκε σήμερα Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 στο ακριτικό νησί Οθωνοί το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο εις ένδειξη τιμής και μνήμης του απολεσθέντος πληρώματος του Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3) την 29η Δεκεμβρίου 1940 κατά την περιπολία του στην ευρύτερη περιοχή, αν και η βύθισή του έγινε γνωστή την 10η Ιανουαρίου 1941.
Η βύθιση του υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3) έγινε μετά την προσβολή Ιταλικής νηοπομπής και βύθιση του οπλιταγωγού Sardegna. Το ΠΡΩΤΕΥΣ εντοπίστηκε και εμβολίστηκε από το Ιταλικό τορπιλοβόλο Antares με αποτέλεσμα να βυθιστεί αύτανδρο παρασύροντας στον υγρό του τάφο τα 48 μέλη του ηρωικού του πληρώματος.
Την σεμνή τελετή τίμησαν με την παρουσία τους:
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων νήσων Κ. Ζορμπάς,
οι Βουλευτές Κέρκυρας Αλ. Αυλωνίτης και Δ. Μπιάγκης,
ο Αντιδήμαρχος Οθωνών Δ. Κατέχης,
ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς και Διοικητής του ΝΑ.Σ.ΚΕ Αντιπλοίαρχος Θ. Δημητρακόπουλος Π.Ν,
ο Υπολιμενάρχης Πλωτάρχης Κ. Μπερετούλης Λ.Σ ως εκρόσωπος του Λιμενάρχη Κέρκυρας,
ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν Αντιναύαρχος Θεόδωρος Γερούκης Π.Ν ε.α,
ο επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων και Αντιπρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν Αντιναύαρχος Σπυρίδων Περβαινάς Π.Ν ε.α,
ο Πρόεδρος του παραρτήματος Ε.Α.Α.Ν Κέρκυρας Αρχιπλοίαρχος Δ. Κουτσοδόντης Π.Ν ε.α,
τα μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων
Μ. Αγγελόπουλος – Γ. Στεφόπουλος – Κ. Κανταρέλης – Κ. Γεωργάτος – Β. Γεωργάτος – Π. Χειμαριός, οι απόστρατοι συνάδελφοι Ανδρ. Μαζαράκης – Σπ. Κολοβός – Ι. Φακιολάς – Χ. Κανταρέλης – Ι. Δραπανιώτης – Γ. Κομιανός
και αρκετοί κάτοικοι του ομώνυμου ακριτικού νησιού των Οθωνών.
Μετά την καθιερωμένη αρχιερατική λειτουργία αναφέρθηκε στο γεγονός ο Σημαιοφόρος (Ε) Β. Γεωργάτος Π.Ν ε.α, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο παρακείμενο μνημείο πεσόντων του υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3) από: τον πρόεδρο της Ε.Α.Α.Ν,τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τον εκπρόσωπο του Δήμου Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων, τον Διοικητή ΝΑ.Σ.ΚΕ, τον εκπρόσωπο του Λιμενάρχη, τον εκπρόσωπο και επίτιμο Πρόεδρο του ΕΛΛ.Σ.Υ/Β και τον Αντιδήμαρχο Οθωνών.
Η ανάκρουση του Εθνικού ύμνου και του θούριου των υποβρυχίων έγινε με την ευγενικώς προσφερθείσα παρουσία της φιλαρμονικής Λιαπάδων Κέρκυρας.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Πλοίαρχος (Ε) Χαράλαμπος Κανταρέλης Π.Ν ε.α
Αναφερόμενος στο ιστορικό βύθισης του ΠΡΩΤΕΥΣ, το μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Σημαιοφόρος (Ε) Βασίλειος Γεωργάτος Π.Ν ε.α είπε:
«Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος με πρωτοβουλία της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού του παραρτήματος Κέρκυρας, βρισκόμαστε εδώ στο ακριτικό νησί των Οθωνών για να τελέσουμε το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο σε ένδειξη τιμής και μνήμης του απολεσθέντος πληρώματος του υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3) κατά την περιπολία του στο στενό του Οτράντο και ειδικότερα στην περιοχή μπροστά από τον κόλπο της Αυλώνας.
Στις 29 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί το Ιταλικό ατμόπλοιο βυθίζεται από το υποβρύχιο ΠΡΩΤΕΥΣ .
Μετά την βολή των τορπιλών το υποβρύχιο ΠΡΩΤΕΥΣ έχασε το βάθος καταδύσεως με αποτέλεσμα να ανέλθει στην επιφάνεια, να γίνει αντιληπτό και μετά τον εμβολισμό από το τορπιλοβόλο ANTARES να βυθιστεί αύτανδρο.
Η βύθιση του υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ έγινε γνωστή στην Ελλάδα την 10η Ιανουαρίου 1941 από ανακοινωθέν του Ιταλικού ραδιοφωνικού σταθμού. Βυθιζόμενο παρέσυρε στον υγρό τάφο το 48μελές πλήρωμά του.
Αυτές οι ειδήσεις λοιπόν έδωσαν την εξήγηση στην εκκωφαντική σιωπή τόσων ημερών από το υποβρύχιο και οδήγησαν στο θλιβερό συμπέρασμα της ένδοξης απώλειάς του.
Το υποβρύχιο ΠΡΩΤΕΥΣ ήταν το πρώτο που απωλέσθηκε και η απώλεια των 48 μελών του βύθισε στο πένθος όλο το πολεμικό ναυτικό και ιδιαίτερα το προσωπικό των υπολοίπων υποβρυχίων, αλλά ταυτόχρονα γιγάντωσε ακόμη περισσότερο το πείσμα του για την νίκη.
Με αφορμή αυτό το δυσάρεστο γεγονός ο Εθνικός μας ποιητής Άγγελος Σικελιανός, προς τιμή των ηρωικών νεκρών, έγραψε.
Ω, καλοί μου, είπατε έτσι: «Ή θα κάμουμε κάτι μεγάλο ή δε θα γυρίσουμε πίσω» ! Και κάματε κάτι, απ΄ αυτό που νειρόσαστε πιότερο ακόμα μεγάλο.
Δεν σταθήκατε διόλου μεσόστρατα, απ΄ την ώρα που μπήκατε μέσα στους υγρούς βαθιούς δρόμους δεν γυρέψατε ανάπαψη, κι ούτε στοχαστήκατε αν πρέπει να γυρίσετε πίσω, μα πηγαίνοντας πάντα μπροστά γι΄αυτό που νειρόσαστε, τ΄ άξιο, το αγνό, το μεγάλο λησμονήσατε ακόμα και τον ίδιο εαυτό σας αντίκρυ στο μεγάλο σκοπό σας.
Τώρα πια που΄ γινε ένα με τις ρίζες του πελάου , με τις ρίζες των αιώνιων στοιχείων, με τις ρίζες βαθιά της Ελλάδας, με τις ρίζες κρυφές της ψυχής μας!
Κ΄ έτσι σήμερα ορθός στ΄ ακρογιάλι δε στέκω , δε στέκει κανείς μας καρτερώντας το κύμα να φέρει από σας ένα λείψανο που γυρεύει ταφή, μας κοιτώντας αφρισμένα τα κύματα απάνω να ορμάνε το΄ να πίσω από τ΄ άλλο κι ακούοντας τη βοή τους, σας βλέπουμε ακέριους κι ακέριους. Σας ακούμε μες σ΄ όλες τις μορφές και φωνές του Πρωτέα, του αιωνίου Σας, κ΄ αιωνίου μας Μύθου, πανελεύτερους, ώριους, γαλήνιους απ΄ τα βάθη των βυθών ν΄ ανεβαίνετε είδωλα νιότης».
Αιωνία τους η μνήμη.
Τελειώνοντας εκ μέρους του Ελληνικού Συνδέσμου των Υποβρυχίων θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας θυμίσουμε ότι εμείς οι υποβρύχιοι δεν ξεχνάμε. Τιμούμε όλους τους εμνπευστές και τους συντελεστές που βοήθησαν για να υλοποιηθεί και να κατασκευασθεί αυτό το μνημείο για τους αιώνιους φρουρούς των Διαποντίων νήσων.
Αναρτήθηκε την 24η Σεπ.2022 από τον σύνδεσμο https://www.facebook.com/groups/hellsub/posts/3357825597770435