Το 54οΠαγκόσμιο Συνέδριο Συνδέσμων Υποβρυχίων που διεξήχθη στην πόλη Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας από 05 έως 12 Ιουνίου 2017.

Γενικά

Στην συνάντηση συμμετείχαν 401 άτομα από 27 χώρες .

ΧΩΡΕΣ  Συμμετοχές
Argentina  11
Australia  8
Belarus  9
Belgique  2
Canada  1
Croatia  6
Czech Republic  1
Ecuador 1
France  66
Germany  4
Greece  8
India  25
Israel  17
Kazakhstan 1
Montenegro  6
Nederland  2
Norway  9
Poland  8
Russia  120
Serbia  7
Slovenija  2
South Korea  4
Sweden  11
Turkey  10
Ukraine  18
United Kingdom  18
United States  24

 

Η Ελληνική αποστολή αποτελείτο από οκτώ (8 άτομα).

Μιχαήλ Πρωιμάκη συνοδευόμενος από την κόρη του Ζηνοβία Πρωιμάκη, Ευστράτιο Μπαιρλή, Γεώργιο Στεφόπουλο, Γεώργιο Στεφανάκη συνοδευόμενος από την σύζυγο του Τέρρυ Στεφανάκη,Ιωάννη Μαρούδα συνοδευόμενος από την σύζυγο του Χαρίκλεια  Περβολιανάκη.

Την διεξαγωγή του συνεδρίου την είχε αναλάβει ιδιωτική εταιρεία (τουριστικό πρακτορείο) με την βοήθεια εθελοντών του συνδέσμου υποβρυχίων της Αγίας Πετρούπολης υπό την καθοδήγηση του προέδρου τους  Igor Kurdin.

Το συνέδριο είχε χωριστεί σε δυο φάσεις το ανεπίσημο μέρος του συνεδρίου  που είχε διάρκεια από 5η  Ιουνίου έως την 7η  Ιουνίου 17:00 και κόστος 10.000 ρούβλια,

Και το επίσημο μέρος του συνεδρίου που είχε διάρκεια από  7η  Ιουνίου 17:00 έως την 12η Ιουνίου το πρωί (ημέρα αναχώρησης συμμετεχόντων) με κόστος 21.500 ρούβλια (ισοτιμία 1 ευρώ = 61 ρούβλια). Τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής δεν συμπεριλαμβάνονταν στα παραπάνω ποσά.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου τηρήθηκε σε γενικές γραμμές.

Προβλήματα που υπήρξαν:

  • Tο φαγητό (γεύματα και δείπνα) είχαν όλες τις ημέρες στο μενού τους σε διάφορες παραλλαγές κοτόπουλο, το νερό ή το αναψυκτικό ή το ποτό (μπύρα – κρασί) επιβάρυνε τον συμμετέχοντα, εκτός των ημερών του Welcome και του Gala dinner.Τα δείπνα πλην του Welcome και του Gala dinner επιβάρυναν τους συμμετέχοντες ,το ξενοδοχείο δεν ήταν σε θέση να καλύψει τις ανάγκες όλων των συνέδρων με  , αποτέλεσμα να τους προτείνει να πάνε σε εστιατόρια εκτός ξενοδοχείου.
  • Το πρόγραμμα της 3ης ημέρας 09 Ιουνίου ουσιαστικά είχε τελειώσει από της 13:00 με αποτέλεσμα να περιμένουμε σε ένα χώρο μέχρι να πάμε να γευματίσουμε και να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο. Το ίδιο πρόβλημα πρόεκυψε και με το πρόγραμμα της 4ης ημέρας με αποτέλεσμα πολλοί εκ των συνέδρων να ζητήσουν και να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο μετά το γεύμα τους (14:30).
  • Κατά την επίσημη έναρξη του συνεδρίου οι διοργανωτές όρισαν να απευθύνουν χαιρετισμό δυο σύνεδροι , ένα μέλος της Γαλλικής αποστολής και ο αρχηγός της αποστολής της Ινδίας που μιλούσαν ρώσικα. Κατά την εκδήλωση μνήμης και τιμής των πεσόντων Β΄ΠΠ όρισαν ο λόγος των αρχηγών να είναι μικρότερος των 2 λεπτών (λόγω 27 χώρων συμμετοχής) και κατά την τελετή λήξης αποφάσισαν να μην απευθύνουν οι αρχηγοί απόστολων λόγο ευχαριστιών – αποχαιρετισμού (κάποιοι αρχηγοί μίλησαν με δική τους πρωτοβουλία).
  • Δυσκολία επικοινωνίας με τους περισσότερους εθελοντές – εταιρία διοργάνωσης – ξενοδοχείο (δεν μιλούσαν αγγλικά ή άλλη γλώσσα μόνο ρώσικα).
  • Το check in στο ξενοδοχείο γινόταν μετά το μεσημέρι 14:00 με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν ένα μέρος των συνέδρων.
  • Η μεταφορά των συνέδρων για το Gala dinner καθυστέρησε υπέρμετρα λόγω τεχνικών προβλημάτων που προέκυψε με τα πούλμαν μεταφοράς. Οι περισσότεροι σύνεδροι μετακινηθήκαν με mini bus,και taxi.

Το πρόγραμμα

 1ο μέρος ανεπίσημο

05 Ιουνίου

Μεταφορά από αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο,check in, Registration.

 

 

 

Απόγευμα  Welcome – finger food  στο εστιατόριο του ξενοδοχείου.

06 Ιουνίου

Αναχώρηση από το ξενοδοχείο 09:00

Επίσκεψη – ξενάγηση στο Φρούριο Πέτρου και Παύλου , στον καθεδρικό ναό Πέτρου και Παύλου και στο μαυσωλείο των Μεγάλων Δούκων και των Δούκισσων της Ρωσίας που ευρίσκεται εντος του ναού.

Στον προμαχώνα Naryshkin  επί του φρουρίου και υπό τους ήχους της ορχήστρας της Ναυτικής Βάσης του Λένινγκραντ έγινε επίδειξη  από τμήμα της τιμητικής φρουράς τους . Στις 12:00 έριξαν  κανονιοβολισμούς προς τιμή του  54ου Παγκόσμιου Συνέδριου.

 

 

 

 

 

Μεταφορά με 3 πλοία χωρητικότητας περίπου 150 ατόμων το καθενα, στο Πέτερχοφ βασιλικό θερινό ανάκτορο, του τσάρου της Ρωσίας Πέτρου  Α΄ του Μεγάλου. Στάση μεταξύ ποταμού Νέβα και Φινλανδικού κόλπου για επιμνημόσυνη δέηση και ρήψη λουλουδιών στην θάλασσα στην μνήμη των θανόντων υποβρύχιων.Γεύμα στα πλοία.

Ξενάγηση στο Πέτερχοφ, ακολούθησε δενδροφύτευση 5 δέντρων στην πλατεία της 300ης επετείου του Peterhof σε ανάμνηση του συνεδρίου.

07 Ιουνίου

Αναχώρηση από το ξενοδοχείο. 09:00

Ξενάγηση της πόλης της Αγίας Πετρούπολης, στάση στο ναός του Σωτήρα του Χυμένου Αίματος.Μεταφορά στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ισαάκ, χορωδία τραγούδησε ύμνους για αυτούς που έχασαν την ζωή τους στον Β΄Π.Π. στη συνεχεία ακλούθησε ξενάγηση στο ναό.

 

 

 

 

Κατάθεση στεφάνου από τον σύνδεσμο υποβρυχίων της Αγίας Πετρούπολης στο Μνημείο των ηρωικών υπερασπιστών του Λένινγκραντ κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ακολούθησε ξενάγηση του Μνημείου.Γεύμα σε παραδοσιακό εστιατόριο της Αγίας Πετρούπολης  και στη συνεχεία κρουαζιέρα στα κανάλια του ποταμού Νέβα.

 

 

 

 

 

Επιστροφή στο ξενοδοχείο. 18:00

2ο μέρος επίσημο πρόγραμμα

18:30-19:00 Συνάντηση HoD στην αίθουσα “Strelna” του ξενοδοχείου.

Στην συνάντηση ο διοργανωτής αρχηγός της ρώσικης αποστολής μας μίλησε για το πρόγραμμα του συνεδρίου, στη συνεχεία αναφέρθηκε ότι μπορεί η Πολωνία να έχει πρόβλημα στο να διοργανώσει το συνέδριο γιατί μέχρι εκείνη την στιγμή η Πολωνική αποστολή δεν είχε φτάσει.

Συνεχίζοντας είπε ότι το Μαυροβούνιο έχει θέσει υποψηφιότητα για την διοργάνωση του συνεδρίου το 2020 ρώτησε αν κάποια άλλη χώρα θέλει να θέσει υποψηφιότητα για το 2020.

Ο HoD της Σουηδίας ζητεί και παίρνει τον λόγο  ανακοινώνοντας ότι και η χώρα του θέτει υποψηφιότητα για το 2020.

Τον λόγο ζητεί και παίρνει ο HoD της Ινδίας ο οποίος λέει ότι ενδιαφέρεται η χώρα του να αναλάβει την διοργάνωση του 2022.

Συνεχίζοντας ζήτησα τον λόγο και είπα ότι και η χώρα μας ενδιαφέρεται για την διοργάνωση του συνεδρίου το 2021 και ότι αυτή η χρονιά είναι η επέτειος των 200 χρόνων της απελευθέρωσης του Ελληνικού  κράτους. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας μας για το 2021 έτυχε θετικά σχόλια.

Πέρας συνάντησης HoD.

19:00-21:00   Welcome – finger food  στο εστιατόριο του ξενοδοχείου.

08 Ιουνίου

Αναχώρηση από το ξενοδοχείο.09:00

Επίσκεψη – ξενάγηση στο Ναυτικό μουσείο

Επίσημη έναρξη του 54ου Παγκόσμιου Συνέδριου Συνδέσμων Υποβρυχίων.

Σε ένα διάδρομο περίπου 30 μέτρων ήταν παρατεταγμένες 2 σειρές μαθητών από τις ναυτικές σχολές της Αγίας Πετρούπολης. Η μια σειρά κρατούσε πινακίδες των χωρών του συνεδρίου και μπροστά από αυτές πήγαν οι αρχηγοί απόστολων. Οι σημαίες των χώρων ήταν σε άλλο σημείο.

Μετά την άφιξη των επισημων, του κυβερνήτη και του ναυτικού διοικητή, της Αγίας Πετρούπολης έγινε είσοδος των σημαιών της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου της Αγίας Πετρούπολης έδωσε τον λόγο στον κυβερνήτη και στο ναυτικό διοικητή της Αγίας Πετρούπολης οι όποιοι απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό  και στην συνεχεία ο πρόεδρος των ενώσεων υποβρύχιων της Ρωσίας έκανε την επίσημη έναρξη του συνεδρίου.

Γεύμα στο Ναυτικό μουσείο

Επίσκεψη – ξενάγηση στο υποβρύχιο  μουσείο D-2 “Narodovolets” της Πρώτης ομάδας  των λεωφορείων 1,2,3,4,5και επίσκεψη – ξενάγηση της δεύτερης ομάδας των λεωφορείων 6,7,8,και 9 στο υποβρύχιο  μουσείο  С-189.

Επίσκεψη – ξενάγηση στο καταδρομικό “Aurora”.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο. 19:00

09 Ιουνίου

Αναχώρηση από το ξενοδοχείο για την πόλη της Κρονστάντ όπου είναι η βάση του ρωσικού στόλου της Βαλτικής.

Ξενάγηση της πόλης της Κρονστάντ με το λεωφορείο.

Επιμνημόσυνη δέηση στον Ναυτικό καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου στην Κρονστάντ, ξενάγηση του ναού.

Επίσκεψη – γεύμα στο φρούριο Κωνσταντίν.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο. 17:00

 

 

Σημ. Μέρος των αρχηγών απόστολων με τις συνοδούς του και επιπλέον 10 σύνεδροι μετά το γεύμα δεν επέστρεψαν στο ξενοδοχείο και ακλούθησαν άλλο πρόγραμμα. Μας πήραν εν ενεργεία αξιωματικοί των υποβρυχίων και εθελοντές με τα αυτοκίνητα τους και μας πήγαν στην Εκκλησία του Πέτρου και του Παύλου στο Sestroretsk  (εκκλησία στη μνήμη των νεκρών υποβρύχιων ρωσικού στόλου) .Στον περίβολο του ναού υπήρχε ένα αντίγραφο του υποβρυχίου του Yefim Nikonov, που πιστεύεται ότι είναι το πρώτο στρατιωτικό υποβρύχιο που κατασκευάστηκε, και το μνημείο πεσόντων υποβρύχιων.  Ακολούθησε δέηση στο μνημείο πεσόντων υποβρύχιων και απόθεση λουλουδιών από τους συμμετέχοντες.

Ακολούθησε  παράθεση τσαγιού και βότκας με συνοδευτικά γλυκό και πίτα. Δόθηκε στους HoD ένα ένθετο  και βιβλίο με την ιστορία του Sestroretsk. Συνεχίζοντας μας πήγαν στην οχυρωμένη περιοχή της Καρελίας στα σύνορα ΕΣΣΔ-Φινλανδίας και σε ένα συνοριακό φυλάκιο το όποιο ήταν σε ενέργεια μέχρι το Νοέμβριο του 1939, κάποια φυλάκια ήταν ενεργά μέχρι το 1956. Σήμερα είναι  καταφύγιο μουσείο.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο. 20:00

10 Ιουνίου

Αναχώρηση από το ξενοδοχείο 09:30

Μετακίνηση στο στρατιωτικό νεκροταφείο Serafimovskoe για την τελετή μνήμης και απονομής στρατιωτικών τιμών υπέρ των κατά την διάρκεια του Β΄Π.Π. παγκοσμίως απωλεσάντων πληρωμάτων,  καθώς και κατά την διάρκεια της ειρήνης απολεσθέντων πληρωμάτων  και θανόντων υποβρύχιων.

Η τελετή τελέσθηκε στο μνημείο του υποβρυχίου ASMC K-141 Kursk . Άρχισε με ολιγόλεπτη ομιλία του προέδρου της ένωσης υποβρυχίων της  Αγίας Πετρούπολης , ακλούθησαν μικρής διάρκειας ομιλίες των αρχηγών απόστολων, και στην συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο ASMC K-141 Kursk από τον πρόεδρο των ενώσεων υποβρύχιων της Ρωσίας συνοδευόμενο από τους προέδρους των συνδέσμων της Αγίας Πετρούπολης, Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας, οι υπόλοιποι αρχηγοί αποστολών απόθεσαν από 2 λουλούδια στο μνημείο .

Ο λόγος του αρχηγού της Ελληνικής αποστολής είναι ο παρακάτω:

 

” Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Υποβρυχίων εκφράζει τον βαθύ  σεβασμό του :

  • Σε όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, υπηρετώντας τα έθνη τους, κρατώντας τον όρκο και την πίστη τους στις χώρες τους.
  • Σε όσους έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια της ειρήνης, εξασφαλίζοντας την ειρήνη, την ασφάλεια και την ελευθερία των θαλασσών.
  • και σε όλους τους συνταξιούχους υποβρύχιους που έχουν φύγει από την ζωή .

Τέλος, ο Θεός να ευλογεί όλους τους υποβρύχιους  είτε σε ενεργό υπηρεσία είτε σε σύνταξη.
Ευχαριστώ  “

Στην συνεχεία πήγαμε στο Μνημείο για τα θύματα των πολιορκημένων του Λένινγκραντ όπου κατατέθηκε στεφάνι από τον πρόεδρο των ενώσεων υποβρύχιων της Ρωσίας συνοδευόμενο από τον πρόεδρο του συνδέσμου της Αγίας Πετρούπολης, οι αρχηγοί απόστολων απόθεσαν φόρο τιμής στο μνημείο. Πέρας τελετής.

Μεταφορά στο ιστορικό  ναυπηγείο “Poltava” ξενάγηση – γεύμα.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο. 19:00 (οι περισσότεροι σύνεδροι επέστρεψαν στις 14:30)

11 Ιουνίου

Αναχώρηση από το ξενοδοχείο 09:30

Επίσκεψη – ξενάγηση στο μουσείο Ερμιτάζ

Γεύμα σε εστιατόριο πλησίον του ξενοδοχείου.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο  15:00

17:00 – 18:00 Συνάντηση αρχηγών απόστολων.

Η συνάντηση άρχισε με βράβευση του προέδρου του συνδέσμου της Αγίας Πετρούπολης από τον αντικαταστατή του προέδρου(λόγω κάποιου μικρού ατυχήματος απουσίαζε) των ενώσεων υποβρύχιων της Ρωσίας. Στη συνεχεία τον λόγο είχε ο πρόεδρος του συνδέσμου της Αγίας Πετρούπολης μίλησε για το συνέδριο είπε ότι έγιναν κάποια λάθη και ζητά την κατανόηση μας, μετά ρώτησε τον αρχηγό της Πολωνικής αποστολής σε πιο στάδιο είναι οι προετοιμασίες για το συνέδριο στην Πολωνία . Τον λόγο πήρε ο HoD της Πολωνικής αποστολής είπε ότι όλα πάνε καλά ελπίζει ότι θα διοργανώσει ένα καλό συνέδριο μας έδωσε πληροφορίες σχετικά με το ποιες χώρες χρειάζονται έκδοση βίζας και ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί η τοποθεσία που θα διεξαχθεί το συνέδριο πιθανόν να διεξαχθεί στο Γκντανσκ ή και σε άλλες 2 πόλεις.

Τον λόγο έχει πάλι ο πρόεδρος του συνδέσμου της Αγίας Πετρούπολης ο οποίος ρωτά τον HoD της Σερβίας αν όλα είναι καλά και εξακολουθεί να θέλει την διοργάνωση του συνεδρίου το 2019, ο αρχηγός της Σερβικής αποστολής απαντά ότι όλα πάνε καλά και θα είναι έτοιμοι μέχρι το 2019 για το συνέδριο. Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του συνδέσμου της Αγίας Πετρούπολης ρωτά τους HoD ποιες χώρες θέτουν υποψηφιότητα για την διοργάνωση του 2020, οι HoD της Σουηδίας και του Μαυροβουνίου θέτουν υποψηφιότητα. Ο Ρώσος πρόεδρος παίρνει τον λόγο και ζητά να αρχίσει η ψηφοφορία. Η ψηφοφορία ανέδειξε διοργανώτρια χώρα για το 2020 την Σουηδία το Μαυροβούνιο πήρε ψήφο από τον εαυτό του, την Λευκορωσία, την Κροατία, την Σερβία, και την Σλοβενία. Η Ρωσία δεν ψήφισε γιατί όπως είπε το αποτέλεσμα είχε κριθεί.Η Ελλάδα ψήφισε την Σουηδία.

Πέρας συνάντησης.

18:00- 23:00 Gala Dinner

Το Gala Dinner έγινε σε αίθουσα εκδηλώσεων στην πόλη της Αγίας Πετρούπολης

 

Υπήρχε εορταστικό κλίμα, το πρόγραμμα περιλάμβανε μουσικοχορευτικά σχήματα από διάφορες περιοχές του κόσμου. Περί το μέσω του Gala Dinner έγινε η τελετή λήξης του συνεδρίου οι HoDs αντάλλαξαν δώρα με τον HoD της διοργανώτριας χώρας  και έγινε η παράδοση του σκήπτρου υποβρυχίων στην επομένη διοργανώτρια χώρα την Πολωνία.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο 23:30.

12 Ιουνίου

Αποχαιρετιστήριο πρωινό στο ξενοδοχείο.

Μεταφορά των αποστολών στο αεροδρόμιο ή στο σιδηροδρομικό σταθμό.